2009. szeptember 22., kedd

Ramadan

A hétvégén véget ért a Ramadan, és már régóta készülök írni egy rövid bejegyzést ezzel kapcsolatban. Természetesen miután ez itt mindenkire hatással van itt, akár böjtöl, akár nem, sok mindenkivel beszélgettem, hogy éli meg, miért böjtöl ha böjtöl stb. - nagyon érdekes beszélgetéseim lettek ebből, amelyeket sikeresen el is felejtettem azóta, így csak pár érdekességet írok le, amelyek megmaradtak:


- A muszlim naptárban a Ramadan egyszerűen az egyik hónap neve. Azért ez a szent hónap (angolul sem említik soha egyszerűen Ramadanként, hanem 'holy month of Ramadan'-ként) mert ebben a hónapban lettek először szent látomásai Mohammednek, minekután hozzálátott a Korán összeállításához.


- mivel a muszlim naptár holdhónapokban számol, ezért változik minden évben a Ramadan időpontja is (idén augusztus-szeptember, jövőre július-augusztus ami még keményebb lesz).


- a Ramadan alatt nem csupán böjtölnek az emberek napkeltétől napnyugtáig, hanem megvonják maguktól a többi jó dolgot is (if you know what I mean...), beleértve pl. a zenehallgatást, táncolást, stb. Illetlen dolog ilyenkor a külföldieknek is pl. zenét hallgatni (egyszer csúnyán néztek rám az ipodom miatt is....)


- a Ramadan alatt különös hangsúlyt fektetnek a jótékonykodásra, ez ugyanannyira fontos része a dolognak, mint a böjt meg az ima. Erre utal a 'Ramadan Kareem' kifejezés is, ami funkcióját tekintve kb. olyan, mint a boldog karácsonyt, viszont szószerint azt jelenti: Ramadan giving / ramadan adakozás. És ezért van az, hogy az Iftarozás is általában közösségi élmény, mindig valaki másnál vendégségben, stb.


- Egy átlagos böjtölő tipikus napja: felkel reggel 4-kor, reggelizik, imádkozik, visszafekszik és alszik 1-2 órát, majd utána megy dolgozni. Délelőtt dolgozik, délután, ha megteheti, hazamegy és alszik két órát (ezért vannak rövidített munkanapok mindenhol, 9-3-ig, 10-4-ig stb), felkel, napnyugtára készen áll, imaszóra azonnal elkezd enni/inni/cigizni - ld. korábbi bejegyzésem, amjd imádkozik.


- Kora este emiatt életveszélyes az utakon lenni. Mondjuk egész nap gázos - ilyenkor mindenki dekoncentrált és sokkal több a baleset - de 6 körül, amikor mindenki hazaszáguld enni, nagyon durva. Egyszer ültem fél 7-kor taxiban, két sarok között 150-re gyorsultunk, majd satufékeztünk, majd megint gyorsultunk, azt hittem én már nem élem meg az Iftart....


- az esti iftarozás természetesen óriás kajálás. Aki megteheti, egészséges, tradicionális kajákat eszik amelyek laktatóak, de nem nehezek. Mások viszont berohannak a McDonald's-ba és lenyomnak 3 BigMac-et. Nem hiszem, hogy egész napi böjtölés után ez jó ötlet, mégis sokan megpróbálják. Gondolom ennek kapcsán jelent meg a Rennie kampány, amelyet pont a Ramadanra szabtak (meg egészségügyi minisztérium is kampányolt, "No feasting after fasting" fősorral)


- Az éttermek így ebben a hónapban este nyitnak meg, a szórakozóhelyek meg leginkább egyáltalán nem (na jó, a turistásabbak azért megnyitnak, de alkoholt vagy mernek adni, vagy nem), és emiatt az év talán legforgalmasabb estéi a Ramadan előtti utolsó, és a Ramadan utáni első buli éjszaka :)


- Több embert is kérdeztem, miért böjtöl, és nem feltétlenül jellemzők a vallási megfontolások. A fiatalabb nemzedékek már inkább megszokásból követik a Ramadant (mert arra emlékezteti őket, milyen szép szokás volt ez a családban, a szülőkkel stb.- tehát kb. ahogy én a karácsony meghittségét/hangulatát írnám le), az egyik kolléganőm úgy fogalmazott: a Ramadan arra emlékezteti, hogy vannak az életben fontosabb dolgok, mint elmenni dolgozni, hazamenni főzni, aludni. A Ramadan segít neki picit átértékelni az életét, átgondolni a dolgokat, és újrakezdeni, amit kell. Mások azt mondják, segít nekik fegyelmet gyakorolni. Voltak pedig, akik kihasználják a Ramadant mint apropót, hogy évente egy hónapot fogyókúrázzanak....


- A Ramadan utolsó 10 napja különösen fontos, ilyenkor vannak spéci imák, találkozók stb. (gondolom ilyenkor már egyre nehezebb, fogy a türelem vészesen, és ezek adnak még egy utolsó löketet). ezek között van az az éjszaka is, amikor találkozik a mecsetben a közösség, és egész éjszaka folyamatosan imádkozik. Ennek a szertartásnak van egy része, amikor 40-szer elhangzik egy ima, és hogyha végigköveted és végigtérdeled és a homlokod folyamatosan a padlón van, akkor a létező összes bűnöd elmosódik.


- A böjtölést lehet szüneteltetni, ha utazol, ha terhes vagy vagy beteg vagy - ez esetben utána bármikor az évben be kell pótolni. (pl. a kolleganőm pl. két nappal előbb abbahagyta mert már túl gyenge volt és félt hogy a szabadsága előtt megbetegszik. Az édesanyja meggyőzte, hogy törje meg a böjtöt, azzal, hogy átvállalta tőle a bűnét).


- A Ramadan alatt megpróbálnak nem betervezni műtéteket, de ha valami sürgős bejön, akkor potenciálisan olyan orvos kése alá fekszel, aki hajnal négy óta nem evett-nem ivott...és siet haza iftarra :))))


- a ramadan végét az újhold feltűnése jelzi. ugyan egyszerűen kiszámolható, hogy ez melyik éjszakára esik, maga a hold észlelése fontos. Összeül a Hold-néző bizottság (viccen kívül, miniszterek is vannak benne), és ha észreveszik a holdat, akkor kihirdetik, hogy eljött az Eid. Hogyha nem látják, mert pl. eltakarja egy felhő, akkor kitolják egy nappal a ramadant.


- az Eid óriási örömködés, kb. mint a karácsony. Mindenkinek új ruhába kell öltöznie és ajándékot kell vennie (dugig tele a plázák), és ilyenkot buli, evés-ivás és egyéb örömök (you know what I mean), ráadásul magánszférában 2, állami szférában 3 munkaszüneti nap. Ilyenkor sokan el is utaznak (nálunk a fél iroda üres ezen a héten).


Most hirtelen ennyi jutott eszembe az itt látottakkal, tapasztaltakkal kapcsolatban... majd még írok, ha eszembe jut. Nagyon tartottam tőle először, de most azt gondolom, mázlista voltam, hogy így gyorsan belecsöppentem a legszentebb hónapba...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése