2011. február 19., szombat

A próféta szülinapja Abu Dhabiban


Csütörtökön szabadnapunk volt, a cégek egységesen aznapra tették a Próféta szülinapját (amely gyakorlatilag 15-re esett, de helyette 14-én, Valentin -nap estéjén volt alkoholtilalom, azaz dry night, a szabadnapot meg 17-re tették, teljesen logikus ez az egész). Magát a szülinapot nem kell ünnepként felfogni, semmi sincs ilyenkor (Szaúd-Arábiában nem is ünneplik, annyira elzárkóznak emberek 'istenítésétől', még ha az az ember a Próféta is), inkább egy jó ürügy hosszú hétvégére, azokat meg szeretem. April úgy döntött, aznap viszi el a nagyijait Abu Dhabi városnézésre, én pedig úgy döntöttem, csatlakozom, hisz ezelőtt nem volt alkalmam tisztességesen körbejárni.

A túrát a Sheikh Zayed Grand Mosque-ban kezdtük, amely az UAE legnagyobb mecsete, a világ 8. legnagyobb mecsete, és elképesztően gyönyörű épület. Sheikh Zayedről nevezték el, az UAE alapító atyjáról, aki maga a mecset mellett lett eltemetve, és az ő víziója volt ez a mega-mecset, amelyre minden muszlim büszke lehet, miközben a nem-muszlimok meg szabadon látogathatják, csodálhatják, és terjeszthatik az Iszlám jó hírét. Összesen 40.000 fő befogadóképességű, benne található - naná! - a világ legnagyobb szőnyege (amelyet Iránban szőttek) és a világ legnagyobb csillárja; mindkét címet a muscati Sultan Qaboos mecsettől nyerte el, amelyet, ha emlékeztek rá, tavaly ősszel látogattam meg.

A mecset belső udvara:


Egy oszlopcsarnok a sok közül:


A főépület kupola-rendszere:



Ez a mecset megvilágításáért felelős technika. Mivel az Iszlám a holdhónapot követi, így a megvilágítás is a holdhónapot követi: újholdkor kéken izzik az épület éjszaka, majd folyamatosan világosabb, ahogy a hold is nő, teliholdkor vakító fehér, majd az egész visszafelé, a kék felé (legalábbis ez volt a vezetőnk magyarázata, én sajnos nem láttam. Mindenesetre tök jó ötlet, ha tényleg így van.)



Ez a kisebb imaszobák egyike (kettő ilyen van, 1500 fő befogadóképességű). A szőnyeg egy darab, és a plafon mintáját követi:



Kilátás az udvarra a metszett üvegeken keresztül:



Az egyik az óriás-csillárok közül. Hát, nem az én stílusom.


Az idegenvezetőnk. A társaságomban levő összes nő (egész pontosan négy, 28 éves kortól 74-ig), szerelmeseket pislogott rá és sóhajtozott.


A nagy imacsarnok egy része. Az egész csarnok kb. négyszer ekkora. (Összesen 9.000 főt szoktak beengedni ide imádkozni).


April fotózik (a nőknek abaya-t kell viselniük. April a sajátját viseli, a legutóbbi szaúdi-arábiai üzleti útjára vette):

Bácsi intenzíven figyeli az előadást.


Nagy ez a terem. A szőnyeg - természetesen! - egy darab, és ez az a bizonyos leg-leg-leg.


A csajaim:

Ez a takarító borzasztóan élvezte, hogy fotóztam:


Egy másik oszlopcsarnok:




Megnéztem az ablúciós csarnokot is (ahol bemosakodnak ima előtt, egyszer máskor leírom majd, pontosan hogy csinálják) - pont akkor hívtak imára, így elkezdtek mosakodni... el tudjátok képzelni azt az ablúciós csarnokot, amely 25 perc alatt (hisz az imára hívástól az imáig annyi idő áll rendelkezésre) 45.000 embert ki tud szolgálni?



A mecset után lementünk a Corniche-ra, Abu Dhabi tengerparti korzójára sétálni. Nagyon jó kis hely az, ráadásul itt is a város szó szerinti központjában lehet strandolni...



A túloldalon, a másik szigeten (Abu Dhabi egy szigetcsoporton helyezkedik el), a színház épülete:


Meglátogattuk a Heritage Village-t, ahol a helyi kultúrát, hagyományokat és életmódot igyekeznek bemutatni, több-kevesebb sikerrel. Megtudtam például, hogy ilyen sokféle datolya létezik:



A Heritage Village a túloldali szigeten van, így az egyik oldalon a hagyományos csónakokat nézegeted, míg a másik oldalon a Corniche és a klasszikus "downtown" látható:


(a jobboldali épület az Emirates Palace, a szálloda amelyről már beszámoltam tavaly tavasszal, és amely a Szex és New York 2 - beli szállodát ihlette):




Sheikh Zayed tisztele nem ismer határokat:


Családi kirándulás:

Hagyományos épületek:


És ismét a háremem...



1 megjegyzés:

  1. Az az idegenvezető tényleg jól néz ki, pedig nem zsánereim az arabok :-)

    VálaszTörlés