2011. június 20., hétfő

Irán: Esfahan

Az útikönyvek Esfahant "Irán mesteművének", "Perzsia gyöngyszemének" és az "Iszlám világ egyik legszebb városának" nevezik, a Lonely Planet pedig általános, Közel-Kelet látnivalóinak toplistáján pedig ez a város szerepel az első helyen (ld. itt). Így bár az elején eljátszottam a gondolattal, hogy csak Shirazbe megyek mert oda a legegyszerűbb eljutni a fapados miatt, ugye nem hagyhattam csak úgy ki a várost és persze így jött az egész buszozós történet is. 


Esfahant a "világ felének" szokták hívni a helyiek, és tényleg nem okozott csalódást... A város jó része egyébként kertvárosias, fás utcákkal- amiért híres a város, az az Imám tér, a nagy bazár, az ősi mecsetek és a középkori hidak; emiatt Unesco világörökségi terület gyakorlatilag az egész belváros. 

Az Imám tér elvileg a világ második legnagyobb tere (a pekingi Tiananmen tér után), és Abbas sah tudatos tervezésének köszönhetően tényleg gyönyörű; az egyik végén található az Imám mecset, a másik végén a Bazaar Bozorg bejárata, közöttük egy-egy palota és mecset, az egészet pedig a bazár árkádjai kötik össze (itt indulok neki később szőnyeget is nézni). 






Hogyha az interneten rákeresel a világ top mecseteire, akkor az Imam mecset jó eséllyel rajta lesz. Egészen elképesztőek itt a színes mozaikok. 






Természetesen itt is piknik hangulat volt...


Ez egyébként ezen az esti videómon is látszik:




A téren található másik mecset a Sheikh Lotfollah mecset:







Esfahan másik nevezetessége az a jópár középkori híd, amely már megépítésekor is több volt, mint híd - lekinkább a társadalmi érintkezés, a korzózás színhelye - most meg pláne. Esfahanban egyébként a folyó az év több, mint felében ki van száradva, télen viszont nagyon fontos, hisz elvezeti a hegyekből érkező áradatot. 

Ez a Khaju híd:



A Khaju híd alsó szintjén...




A folyó:




A Si-o-Seh hídnál a teázót is lecsekkoltuk... no meg persze este is vissza kellett jönni, hogy az éjszakai fényeket is megörökíthessem. 









Persze Esfahanban is rengeteget mászkáltunk, és minden lehető mecsetet megnéztünk. Alább még egy kis válogatás a rengeteg képből, amely ebben a két napban készült.

Megnéztük Irán legrégebbi mecsetjét (ahol épp egy kisfiú temetése zajlott, elég durva... nem láttam előtte muzulmán temetést), azután pedig Irán legnagyobb mecsetét, ezek ott készültek (Jameh mecset).  





Ez a nagy kapus (iwan) - nagy központi udvaros - középen lábmosómedencés kialakítás egyébként nagyon hasonlít az Indiában látott nagy mecsetek tervrajzához. Nem hiába innen származnak eredetileg a moghulok, akk pl. Delhiben a Jama Masjidot építtették...






Ali Qapu palota (a Qapu fársziul Kaput jelent... úgy látszik ez a szó a törökből került be mindkettőnk nyelvébe).




És a Hasht Behesht palota:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése