2009. október 10., szombat

Szombati művelődés...

Ha hiszitek, ha nem, ma végre eljutottam a Jumeirah Mosque-ba! Ezt már régóta terveztem, csak soha nem tudtam magam rávenni, hogy hétvégén korán felkeljek. Most megtörtént, és megérte.

A Jumeirah Mosque építészetileg is gyönyörű, ugyanakkor az egyetlen olyan mecset az UAE-ben, ahova turistákat is beengednek. Igazából ez egy, a sejk által szorgalmazott kezdeményezés volt, ő hozta létre a "centre for cultural understanding" nevű intézményt, melynek feladata, hogy a muszlimok és a nem-muszlimok közötti megértést segítse. És ők vezetik többek között ezeket a mecset-körbejárásokat, ahol mesélnek a vallásról, és deklaráltan bármit megkérdezhetsz anélkül hogy aggódnod kellene, hogy megsértődnek. Ami egy zseniális kezdeményezés szerintem. És kapták is a kérdéseket rendesen.

Így néz ki a mecset, ahova 10.02-kor toppantam be, miután negyed órát vitakoztam a taxissal, hogy nem igaz hogy nem tud gyorsabban menni 100 mérföld per óránál... hálistennek még beengedtek, mert egy magyar turista csoport sokáig értetlenkedett, "Feri figyelj most tényleg le kell vennem a cipőmet?", be akartam mutatkozni de az elején nem volt idő, a végén meg nekik kellett 5 perccel előbb elrohanni mert várt a busz (ahogy látványosan kiment 30 ember, miközben a nő még mesélt, azonnal láttam a Vígszínházat magam előtt, amikor a második taps előtt már rohannak az emberek a ruhatárba).




A vezető két hihetetlenül jófej nő volt, akik abszolút nyitottan és szellemesen meséltek a vallásról, a szokásokról, megmutatták, hogyan imádkoznak (és direkt bátorítottak minket, hogy fényképezzünk). Érdekes volt egyébként, hogy magyarázták, a kultúrának, amelyet ma tapasztalunk, mely részei gyökereznek tényleg a vallásban (tehát a Korán által leírtak), és melyek rakódtak rá később, a beduinok stb. életének gyakorlati aspektusaiból. nagyon érdekes és tanulságos, és ide tuti minden vendégemet elviszem majd. Jó, azért picit agymosás is, tehát mondjuk azt mondani, hogy a nők fekete abajája igazából praktikus kiegészítő csak, hiszen azt vehet fel alá, amit csak akar, szerintem picit túlzás, de tök sok újat tanultam, és tényleg mindenre válaszoltak.

Ülünk a mecsetben, elől magyaráz a hölgy, előttem a magyar csoport:

Az előadás:


Demonstrálja az abaja használatát akkor, ha a nő úgy dönt, hogy az elülső kendőt is felveszi (ami szintén praktikus is, hiszen megtartja a mobiltelefont vezetést közben).

De például megtudtam, hogy a burqa, az a "fém maszk" amelyet már említettem, a beduin időkből származik, és megvédte a nőt a homoktól meg a naptól (és nem fém, hanem bőr). Meg a férfiak a kendőjüket egy spéci kötéllel kötik meg, amivel régen kikötötték a tevét. Ésatöbbi. Tényleg nagyon izgalmas.

Pár részlet a mecsetből, amely nagyon tetszett (jó, Isztambulban anno láttam nagyobbat és meg díszesebbet is, de tényleg szép).





A mecsetből teljesen inspirálódva továbbmentem a Dubai Museumba. Hát ez igen érdekes élmény volt, jó kis áttekintést ad a térség érdekes - és rövid - történetéből. Mondjuk lehet, hogy szerencsém is van, hogy rövid a történelem, eléggé kellett pisilni már a bejáratnál, megkérdeztem a jegyárustól, hol a mosdó, azt mondja ne aggódjak, a kiállítás egy pontján lesz egy mosdó. Az a bizonyos pont az utolsó terem volt. Hát, ha a sejk ősei nem a századfordulón telepednek itt le, hanem mondjuk a 17. században, ezt nem úszom meg szárazon.

A múzeumot egy régi erődben rendezték be, ezért a bejáratnál látható egy szoba fegyverekkel meg hangszerekkel. Itt tudtam meg többek között, hogy az araboknál az összes állat közül a kecskének van a legnagyobb esélye, hogy hangszerként végezze.

Utána jött egy kis udvar, benne ágyúk, hajócskák és két felépített tipikus viskó (kvázi a téli lak és nyári lak, az utóbbin széltorony, ezt elmagyarázom a továbbiakban).




Utána lemész a föld alá, ahol az első szobában damilon lelógatott kitömött flamingók jelzik, milyen gazdag az állatvilága a régiónak.

A következő szobában van három térkép, az arab-félsziget a középkorban (sivatag), a 17. században (sivatag), és így tovább.. most gonoszkodom, voltak azért települések az oázisokban.
A következő szobában Dubai 20 századi történelme (nincs más ugyebár), ez mondjuk tök tanulságos volt, mit mikor építettek, hogyan, melyik sejk miben hitt, melyik időszakban mitől voltak gazdagok (gyöngy, adómentesség miatti kereskedelem, arany, olaj, ingatlan, turizmus) - és egy motivációs film az új projektekről, Pálma, Burj, stb.

A következő szobában egy panoptikum van, rekonstruálták, milyen volt az élet a régi időkben (a bazár - souq -, az iskola, a mesterségek stb). Majd egy rész, ahol a város és a tenger kapcsolatáról van szó (hajók és mesterségek - huhh, gyöngyhalász se lennék szívesen). Majd egy " a sivatag, éjszaka" nevű szoba, tűz körül ülő viaszbábukkal és kitömött sivatagi egeres diorámákkal. És utána egy archeológiai szoba, ahol azt mutatják, milyen gazdag civilizáció élt itt i.e. 3000-ben.



Szóval lehet, hogy a húgyhólyagom tehet róla, de egy picit átgondolatlannak éreztem ezt az összeállítást. Ettől függetlenül itt is tanultam új dolgokat, rádöbbentem egy-két érdekességre..kár lett volna ezt is kihagyni (megjegyzem: eddig egy kollégám sem ismerősöm nem volt még ebben a múzeumban).

Innen elsétáltam a "régi részre", amely nem az ázsiai negyedet jelenti, és nem is a két éve épült The Old Town lakóparkot, hanem tényleg, a város egy hangulatos, régi negyedét, ami kb. skanzen/ Szentendre, minden ház vagy kiállítás vagy kávézó/étterem, de nagyon hangulatos. nagyon hasonló házak, kicsi utcácskák... kora délután sétáltam itt a rekkenő hőségben így tök egyedül voltam, amitől még érdekesebb volt.






A fenti első képen látszik egy széltorony is, ez szerintem jópofa találmány, a torony mindig a nappali felett van és benne átlósan elhelyezett elválasztók "befogják" a szelet, és leirányítják a szobába, hogy nyáron is legyen huzat.

Utána kisétáltam az öbölbe (ez a Dubai Creek, az egyetlen természetes öböl, ide települtek először), és sétáltam egy picit, de úgy döntöttem innen már hazamegyek, és az óváros további felfedezését egy következő napra hagyom. De láttam abra-kat, kis vizitaxikat (1 Dirham a viteldíj):


És alul pedig végre tudok mutatni egy olyan fotót Dubai-ról, amelyben nincs modern épület, torony stb, hanem egy kis emléke a múltnak:


Utána hazajöttem, és ismét strandoltam (végre van egy kis színem! vörös, de akkor is szín).

Este hazajöttem, be akartam tenni egy mosást de az egyik lakótársam éppen az imaszőnyegét mossa a gépben... hát lehet ennél stílusosabb befejezése ennek a napnak?

4 megjegyzés:

  1. Nem is igaz, hogy egy ismerösöd sem volt ebben a múzeumban:-) Jelentem én is voltam :-)

    Solymi

    VálaszTörlés
  2. Tök jó! Végre valaki.
    Mizujs Veled, minden OK?
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Nézd meg a facebook-os képeim, ott is pont egy , a Dubai múzeumben készült kép van fent :-)
    Majd irok priviben, pussszz

    Solymi

    VálaszTörlés
  4. Bo, egyre többet kacagok a bejegyzéseiden :-) Az imaszőnyeget amúgy lehet közönséges mosógépben mosni? :-D Szóval a mecsetes téma tök izgi, és támogatom, hogy ennyire nyitottak, én is szívesen elmennék. Ezúttal sem csalódtam benned, hogy te mindent felfedezel, magadba szívod az infókat. Az mondjuk milyen már, hogy a kendő megtartja a mobiltelefont vezetés közben?! Tán még a kresztesztben is egy külön kérdés vonatkozik erre? :-))

    VálaszTörlés