2009. szeptember 1., kedd

Első nap az oskolában

Szuperjó napom volt ma, de tényleg. Tele vagyok most energiával és azt érzem, nagyon jó helyem lesz nekem itt!

Reggel felöltöttem az öltönyömet (mert hogy azt a háttérinfót kaptam, itt a G2-ban nagyon öltönyösek az emberek) és feltöltöttem a secret lunchboxot (mert hogy azt gondoltam, szigorú Ramadan betartás lesz bent) és nekiindultam. Taxit fogni egyszerű volt, viszont jól át is vágtak (30 AED-t fizettem a normális 15 helyett, hát ebbe is majd bele kell szoknom, hogy ha csak bambán nézelődünk és nem figyelünk oda és nem vitatkozunk keményen, akkor bizony ráfizetés az eredmény). Mindegy, 900 forint a különbség, I will survive.

Szoval megerkeztem az irodába. Az irodaépület, az API Tower az egyik legforgalmasabb úton, a Sheik Zayed Rd-on van, ez köti össze Dubait Sharjah-val és Aubu Dhabival. 2x6 sávos mega autópálya, és mennek rajta mint állat. Ez köti össze Dubai régi részét is az új részekkel (mint kiderült, én Dubai szegényebb részén vagyok jelenleg, itt inkább az ázsiai pl. rengeteg indiai szegény vendégmunkás lakik itt, míg a modern/európai/menő rész a túloldalon van, ott fogok lakást keresni). Dubai egy darab gigantikus építési terület. Építik az utat, építik a metrót, építik a rengeteg iroda- és lakóépületet, én ezt nem tudom ez valaha kész lesz-e. Az irodámból egyik irányba a tengert lehet látni (a kreatívok néznek a tengerre), a másik oldalról a sivatagot, ameddig a szem ellát (oda néz az ügyvezetőm irodája), tőlem pedig a Sheik Zayed Rd-ra és pár irodaépületre. Persze minden tök lapos, nagyon fura. Építkezésre minden oldalról látni. Darutenger ez az egész város.

( az is vicces, hogy az épületek, amelyek fel vannak tüntetve a térképen, nem biztos hogy már ott vannak. feltüntetik a még nem elkészülteket is. a metro-ból is csak pár állomás készült el., és nem a nekem jó szakasz. így kénytelen leszek autót találni magamnak. )

Megérkeztem az irodába, ahol fogadott az office manager, ott már láttam, hogy jól van, ez profi hely lesz. Az első két órában ő foglakozott velem, elmagyarázott mindent, mit hol találok, alá kellett írnom ezer nyomtatványt. Minden elő volt készítve, kaptam 200 névjegyet (első napra készen!) készen volt a fényképes belépőkártyám, elkészített nekem ingatlanközvetítős névjegyeket a lakáskereséshez, megbeszélt nekem időpontokat bankokhoz ( a jövő héten eljön két bank képviselője hozzám az irodába, bemutatják az ajánlatukat, hogy el tudjam dönteni melyiket akarom), bejelentett orvosi vizsgálatra stb. Nagyon komoly volt, milyen flottul ment mindez. És persze mellette csacsogtunk, mint mindenki itt, ő is jó fej, laza, take it easy. Utána körbevezetett az irodában és felvezetett a csapatomhoz.

A G2 iroda az irodaház 20. emeletén található, bámulatos a kilátás (ld. fent). Egyébként egy formális irodaház lenne, de a Grey/g2 belső designja nagyon kényelmes, barátságos, színes terek, kényelmes bútorok, picike terek (2-3 ember ül egy helyen). Bár az irodaépület non-smoking, a mi egész irodánk dohányzó - amit egyáltalán nem érezni a levegőben, nagyon jó a szellőzés- de nem akarok sokat cigizni, így úgy döntöttem, az asztalomnál nem cigizek, csak a TV szobában. Van egy TV-szoba, óriási bőrkanapékkal és fotelekkel, brainstorming szobaként funkcionál. És a legdurvább: van egy alkalmazott, nevezzük mondjuk pincérnek/kisegítőnek, aki egész nap csak sétál körbe-körbe az irodában (ezen az emeleten 15-en vagyunk csak, tehát 15 emberre jár egy ilyen asszisztens) G2 branded pólóban, és ő 10 percenként odarohan, és megkérdi, hogy kérsz-e még egy kávét, teát, vizet, mindenkiről tudja, hogyan szereti a kávéját, néha körbejár mindenféle kajákkal, amiket venni lehet (így ebédeltem ma isteni salátát), összetűz dolgokat, spiráloz, fénymásol, leveleket visz stb. Na ez tényleg nem semmi.
Az asztalom tök hangulatos helyen van, az AE-vel, Zainap-bal ülünk egy helyen ketten, és máris nagyokat dumálunk... a laptopom helyből működött, már minden beállítva, a branded irodaszerek, a tollak stb kikészítve szép rendezetten. pici dolgok, de olyan jó érzés hogy itt felkészültek arra, hogy jövök.

Beszélgettem a nagyfőnökkel ( a G2 ügyvezetője, tehát a 20. emeleti "birodalom" főnöke) tök jó fej, látszik rajta, hogy szigorú, de emellett kedves és segítőkész. Megkérdezte pl., miért nem szóltam, hogy nekem súlyfeleslegem van, kifizették volna...ami nekem eszembe se jutott.
Nem lesz vele gond sztem. Amennyiben szorgalmasan végzem a munkámat persze. Nála nem lehet lazsálni, az tuti. De nem is arról vagyok hires....

Az első két tézisem így gyorsan megdőlt: 1. bent habzsi-dőzsi van, nem tartják a Ramadant, 2. mindenki leszúrt, hogy nehogy még egyszer öltönyben jöjjek, mert ez itt egy ügynökség, itt farmerben és pólóban járunk. Tessék lelazulni. Na jó, nem bánom...
Az elsőhöz még annyi hozzáfűznivaló, hogy irodán belül vannak persze olyan kollégák, akik böjtölnek, de nem zavarja őket, ha mi amellett iszunk-eszünk. Ami mázli. Az account executive-m, aki indiai és nagyon cuki, is böjtöl de láthatóan csöppet sem zavarta, hogy tömöm mellette arcba a toszkán salátát.

Kaptam egy kis briefinget a közvetlen főnökömtől, aki libanoni és 15 éve él Dubaiban (persze mindent megmutat majd és segít és szóljak és stb stb). Hát ő nagyon laza, rögtön elmondta hogy ő inkább kreatív mint manager így a politikai dolgokat meg a bullshitet rámhagyja szívesen. Ő mechanizmusokon szereti törni a fejét. Végül is...És egyébként utál repülni és az ő útlevelével nehéz mert mindenhova vízumra van szüksége úgyhogy ha utazni kell akkor majd engem küld (amit nagyon is üdvözlök). Úgy néz ki egyébként, hogy nincs olyan sok utazás, London néha-néha de inkább a londoni ügyfél jön ide (időjárás). egyszer valszeg körbejárom a közel-kelet és afrika legfontosabb reptereit, ahol projektjeink lesznek, meg talán itt a környéken. Nincs sok projekt a helyi piacokra egyébként, inkább repteres kampányok. a munka nem lesz ördöngős, legalábbis úgy néz ki most. viszont az ügyfelet boldoggá kell tenni, mert eddig nem volt túlzottan az. (találkoztam is már az egyikkel, szeret bent lógni nálunk az ügynökségen. aranyos.) Az elődömet kirúgták. Az account executive-m alig várta, hogy jöjjek már (elkezdtett mesélni már projektekről, aztán hazament 4-kor mert már eléggé szédült az éhségtől). Jó lesz ez a csapat!

Majdnem elfelejtettem mondani: amikor ma megérkeztem, ajándék várt G2 Londonból. A régi DUNHILL-os csapat küldött nekem welcome pack-et... teljesen meghatódtam, képeslap, csoki (hogy a stresszes napokon adjon boldogsághormont), UK útlevéltartót ( a sok utazáshoz), névjegyeket tőlük. Ez nagyon kedves gesztus, teljesen odavoltam, de tényleg.

Meló közben elkezdtem telefonálgatni ingatlanosoknak, egy lakást meló után elmentem megnézni. A lakás nem túl jó (földszinti, az erkély a parkolóra néz és az erkélyajtó nem zárható így kb. jófejségből nem sétálnak be az idegenek az ajtón...) viszont ez a komplexum nagyon tetszik, fogok itt még nézni lakásokat. Viszonylag alacsony (érts: 10-12 emeletes), mediterrán stílusú házak, tök szép tágas lakások, 4 ház egybenyitja a kertjét, kiépített park, medence, fitneszterem. Not bad. És ez teljesen megfizethető kategória, egyébként.
Elmentem megnézni (csak taxiból rákukkantottam) a Dubai Marina-ra is, sokan mondják, ott nézelődjek, az nagyon jó része a városnak. Tényleg szép, a Marina a nevéhez hűen konkrétan yacht kikötő és ezt veszik körbe a lakóépületek, és ha arra néznek a lakások, az nem rossz - de hát kb. 50-60 emeletes tornyokról beszélünk (nem akarok túlozni, de tényleg hihetetlen magas), a magasabb emeletekről a tengerre is nézhetsz de nem biztos hogy arra az erkélyre ki mernék sétálni (bár mondjuk tényleg menő, még fontolgatom). Meg ott elvileg zajlik az élet, éttermek, ott van a Mall of the Emirates a közelben a sípályával, stb. Holnap ott nézek kecót.

teljesen ledöbbentem egyébként, amikor mentem lakást nézni, mekkora ez a város. Ez most hosszban értendő, széltében néha egy utcányi (az első sor felhőkarcoló után már látod a sivatagot, amelyben persze építkeznek). de vannak részek, ahol konkrétan, felhőkarcolók garmadája vesz körül, lakó- és irodaépületek együtt. Láttam a Burj Dubai-t is ( a világ legmagasabb épülete asszem jelenleg, mint kiderült, azt látom az erkélyemről tisztább napokon), meg persze a vitorlát (Burj Al Arab), bár az is ködbe burkolózott. Pont naplemente volt... szép volt. A ködről csak annyit, hogy elvileg 1-2 hónapon belül drámaian lecsökken a páratartalom, és akkor tiszta lesz a levegő és elindul az igazi szezon, kinyitnak a kiülős helyek és álom lesz ez a hely... jó lesz!

És a mai napi legviccesebb: figyelmeztettek, nehogy bemenjek a tengerbe még most, napközben annyira felmelegszik a víz, hogy a TENGER hőmérséklete el tudja érni a 40 fokot és konkrlétan kellemetlen. Nem durva?

3 megjegyzés:

  1. Bo, nekem már a második nap volt a suliban :-) És habár hulla fáradt vagyok, egy 2,5 órás fantasztikus Iglorious Basterds után is élvezet olvasni, amit írtál! :-)
    A 40 fokos tenger nagyon durva, építkezés viszont itt is van bőven :-D
    És le a kalappal a cég előtt, hogy ilyen figyelmesen, így előkészültek!

    VálaszTörlés
  2. szóval kezdhetünk irigykedni? :)
    jó a blog, folytasd mindenképp!

    VálaszTörlés
  3. Köszi drágáim. Igyekszem aztán nem ellustulni... :)

    VálaszTörlés