2011. január 28., péntek

Mai séta: Farmer's Market és Heritage Village


Jelentem: ma is eleget tettem a "minden hétvégén látok valami újat" követelménynek. Reggel megérkezett Frank, a német couchsurferem, aki csak erre a hétvégére marad, és vele tettünk egy jó nagy túrát... többek között az alábbiakat láttuk.

Talán emlékszel a a piacos bejegyzésemre... abban említettem, hogy a Souk Al Bahar - Burj Khalifa mellett péntek reggelenként van egy Farmer's Market, ahol kizárólag az UAE-ben termesztett zöldségeket lehet kapni (mert minden egyéb, ami a boltokban kapható, külföldről érkezik, erősen megdobva Dubai ökológiai lábnyomát)... Hát megtaláltam ma, és nagyon cuki... de csak nekem furcsa, hogy paradicsomot árulnak a Burj Khalifa lábánál?






Ez az utolsó kép után egyébként egyik pillanatról a másikra elkapott minket egy homokvihar, amely egyrészt meglepetésként ért, másrészt egész durva volt (a vihar elől a Palace szállodába menekültünk, aki járt már nálam tudja, hogy előszeretettel sétálok be "naivan" ebbe a szállodába egyébként is).

Délután elsétáltunk a Creekhez, ahol a szokásos látnivalók lezongorázása után elindultunk a Heritage Village felé, az Öböl mentén a tenger felé, és itt még sohasem jártam. Elkezdtem fotózni a Creek-et és elképesztően sok sirály volt, szinte "Madarak" - beli jelenet, csak három fotó a jópár közül:





Péntek délutáni szürenkezés az Öböl partján:



Ez a Heritage Village, amely egy egész komplexum, a régi házakat a Sejk támogatásával restaurálták, pár házban múzeum, más házakban skanzen-szerű bemutató, hogy éltek-élnek eredetileg, mielőtt az olaj fel-, a turisták meg betörtek volna (bocs.) :



Széltornyok a heritage village-ben:



Régi és új:



Véletlenül betévedtünk egy furcsa múzeumba. Egy szépen felújított, hagyományos házban berendeztek egy kiállítást, amely arról szól, hogy milyen tudományos tények támasztják alá a Koránban leírtakat. Gondolom a turisták bizalmát felépíteni, a muszlimok hitét fenntartani hivatott kiállítás, és elég érdekes elképzelés.

Mindenesetre furcsa, amikor ilyen feliratok állnak az egyes kiállítótermek ajtaja mellett:





És aztán bemész egy-egy szobába...

És kb. citylight posztereken olvashatod, a Korán mely részleteit bizonyították tudományosan.






A Heritage Village egy része a skanzen-szerű terület, itt egész nagy forgalom volt... burkás asszonyok sütötték az emirati desszertet (amelyet én csak datolyaszirupos profiterolnak hívok)




A telepen bemutatják a "városi" és a beduin életmód jellegzetességeit is.



Innen átmentünk a Creek Deira oldalára, hogy megmutathassam a kötelező Gold Souk-ot... és kiderült, van egy gyalogos alagút/átjáró az Öböl alatt:



A túloldalon, Deirában megnéztük a Soukokat... az egyik bazár már teljesen üres volt estére, bezártak a boltok...


... a souk-beli hordárok pedig vidáman zsugáztak az egyik sarokban.


A napot a szintén kötelező Bastakyában zártuk:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése