2010. január 5., kedd

Burj



Tegnap egy pillanatra összekacsintottunk a Burj Dubai-jal.

A torony megnyitójára már jó régóta készült mindenki. Hát nem gyakran fordul elő, hogy ott lehetsz, amikor hivatalosan is megnyitják a világ legmagasabb épületét, meg Dubai egyébként is ért a rongyrázáshoz, amikor ünnepelni kell. Végül pár kisebb csúszás után január 4-re tették a show-t, az utolsó hetekben már csak arról lehetett hallani, milyen tűzijáték és vetítés és stbstb lesz. Megbeszéltük mi is Barbival, hogy mindenképpen megnézzük együtt.

Azt nem fogom elsorolni, hány rekordot döntött meg a Burj. A legmagasabb és leggyorsabb lifttől a legmagasabban fekvő mecseten át a legmagasabb szállodáig, a listák mindenfelé megjelentek itteni és nemzetközi sajtóban is, ott utána lehet olvasni. Az Indexen is volt egy enyhén ironikus cikk a toronyról és a környezetvédelmi implikációiról, sok mindenben egyet is értettem a szerzővel. De bárki mond bármit, lélegzetelállító épület szerintem, és az ütemet, amelyben felépítették, tényleg csak csodálni lehet (meg félni, hogy mennyire siették el a dolgot...)

Délelőtt felhívott Sabine, a német főbérlőm, hogy sürgősen beszélnünk kell, nem, nem ér rá holnapig. Így azt beszéltük meg Barbival, este hazarohanok, aztán meg vissza a toronyhoz és ott találkozunk (a Burj a munkahelyemtől 10 percre van). Így este elindultam hazafelé, átverekedtem magam az ellentétes irányba haladó tömegen (megnyitották a Burj Dubai metrómegállót és ezren akarták metróval megközelíteni az ojjektumot), aztán a metróról meg az óriás-dugót néztem, amely a Burj Dubai-tól még a Mall of the Emirates-en is tovább ért véget (nem tudom, pontosan mennyi, kb. 25 km szerintem. egy 2x6 sávos autópályán).

Sabine közölte, január végéig el kell hagynom a szobát, mert visszaadja a lakást a tulajdonosnak. Elég rossz bőrben volt egyébként, látszott hogy megviseli a dolog. Mint kiderült, a lakás tulajdonosa Abu Dhabi sejkjének (azaz az egész ország elnökének) a testvére, és úgy döntött, eladja a lakást, mert nem hoz neki elég profitot. Először rá akarta venni Sabine-t, vegye meg ő, de mikor kiderült hogy esze ágában sincs, közölte, hogy azonnal ki kell költözni. A csaj vitatkozott, meg a szerződést mutatta a jövő éves lejárattal stb - nem számított semmi, a tulaj elkezdett fenyegetőzni hogy rendőrség meg minden, bármit el tud érni így nem érdemes elkezdeni vitatkozni vele. Így Sabine, mert mást nem tehet, visszaadja a lakásokat, és 10 lakó költözik ki, beleértve saját magát is. A méregdrága bútorokat, amelyekkel berendezte a lakásokat, párszáz dirhamokért gyorsan szétosztja. Keres egy albérletet pár hónapra, de szerinte nyáron végleg elhagyja Dubai-t, ahol 5 éve él, mert "szomorú hely lett ez".

Ugyanebben az időben, a város egy másik részén, hivatalosan is megnyitották a Burj Dubai-t - a tűzijátékot hanyagolom, Youtube-on fent van (gondolta volna valaki, hogy a világ legmagasabbról indított tűzijátéka lesz?). És kb. pont akkor, amikor Sabine-vel még javában lelkiztem, a sejkünk bejelentette, hogy egy ilyen nagy emberi teljesítménynek nagy név is dukál, és ezért az épületet, amelyet még a metrómegálló utolsó prospektusán is Burj Dubai-nak hívnak, az utolsó pillanatban átnevezték Burj Khalifának (= Abu Dhabi sejk). Nem semmi egy alku lehetett: adok kölcsön 10 milliárd dollárt, kereszteld át a tornyodat!

Burj és én tegnap egy pillanatra összekacsintottunk.
Majd zavarunkban elnéztünk Abu Dhabi felé.

1 megjegyzés: