2009. október 18., vasárnap

Mozizás

Tegnap este a Social Circles-szel mozizni voltam. Pici esemény volt, egy Shelter Caffé nevű hely 35 fős magántermében néztük a filmet. Nagyon menő hely ez a Shelter egyébként, mindenféle foglalkozásokat, előadásokat tartanak, művészeknek meg helyet biztosítanak a munkához, alkotáshoz. Érdemes lecsekkolni a honlapját: http://www.shelter.ae/

A film maga említésre nem méltó, "jópofa" romcom (az Ugly Truth volt, egyébként), azt viszont határozottan szórakoztató volt figyelni, a film mely jeleneteit vágták ki. Itt ugyanis cenzúrázzák a filmeket, és a nem helyénvaló jeleneteket egyszerűen kivágják, de úgy, hogy ez mindenki számára teljesen nyilvánvaló (döccen egyet a kép, megváltozik a zene, stb.). Szóval amikor döccen egyet a kép, akkor mindig elgondolkozol, hogy a sztori alapján most éppen csókolóztak, vagy dugnak egyet.

A cenzúrázás leggyakoribb tárgya persze a "public display of affection", hiszen itt ugye nem illik az utcán sem kézen fogva járni vagy csókolózni (a plázákban erre táblák is figyelmeztetnek). De ami igazán érdekes, hogy valószínűleg van egy fix listájuk, mit kell kihúzni, és azon mennek végig, ami nincs a listán, az OK. Például: a múlt héten kaja közben a cégben bekapcsoltuk a tv-t, és valami idétlen amerikai paródia ment. Az egyik szereplő nőnek a teljes 10 percben, amelyet végignéztünk, kint volt gyakorlatilag a fél melle, és fél percenként "keblére vont" egy-egy pasit. Ezzel ugye semmi probléma sincs, ezt lehet mutatni (persze, egy teljes szereplőt nem lehet kihúzni a filmből). Az utána levő esküvői jelenetben az esküvői csók előtt viszont döccent egyet a kép, hát az szerintem is felháborító...

(az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csatornák egy része úgy sugároz filmeket, hogy az UAE-ben és KSA-ban (Szaud-Arábiában) is fogható. Így az ottani sztenderdeknek is meg kell felelni, amelyek gondolom szigorúbbak.


A hétvégén volt a Diwali, ami a hinduizmusban a Fény Ünnepe, és amelyben a jóságunk győzelmét ünneplik a gonoszságunk felett. Bár annyira nem volt látványos a városban, meg nem is volt nagyon beszédtéma a médiában vagy az ismerősök közül, azért picit érezhettem én is belőle: mindenhol, ahol hindi-indaiak laknak, színes lampionok, színes izzósorok díszitik a lakásokat, épületeket.

A jövő hétvégén szervezik Qatar-ban a Doha Tribeca Film Festival-t, amely a rendes Tribeca FF testvére és nagyon érdekesnek tűnő nemzetközi válogatást vetítenek (http://www.dohatribecafilm.com/) . Most az elmúlt fél órában teljesen ráizgultam, hogy veszek egy fapados jegyet és lemegyek erre. Egy hosszú hétvége városnézéssel Qatar-ban + nemzetközi filmfesztivál, ezt így el tudnám viselni. Na majd rögtön megnézem, egyáltalán van-e még lehetőség, nincs-e túl késő ezt leszervezni.

Jövő héten lesz ugye a Forma 1 is Abu Dhabiban. Teljesen be van zsongva mindenki, a pálya és a szálloda, ami a pálya felett van, elkészült, de állítólag a többi még nem (pl. állítólag lesz valami Ferrari vidámpark, az sincs meg de őszintén: nem követem a F1 eseményeket). Kép a netről:


Szóval a F1-ből is persze óriás show készül, fellép talán Beyonce és Aerosmith, stb. A Time Out Dubai rakott be "golden ticket"-eket egyes példányokba a héten, de hát az enyémben nem volt ingyen jegy úgyhogy bosszúból ahogy Mogyoródra sem mentem ki (ott van, ugye?), úgy Abu Dhabiba se megyek csilliárdokért Forma 1-et nézni.

De ez a filmfesztivál határozottan érdekel....

1 megjegyzés:

  1. ohhhh, annyira szuperizgi lehet neked minden. és én ráizgultam a f1-re, így ha valaki neked akarna ajándékozni egy talált golden ticketet, csak továbbítsd nekem :)

    VálaszTörlés