2010. július 24., szombat

Burka vagy nem burka?


Biztos hallottátok, hogy Franciaországban egy új törvény értelmében tilos minden, az arcot teljesen eltakaró öltözet. Franciaország után várhatóan a többi európai országban is sor kerül hasonló törvényre. Sőt, a dolog még érdekesebb azáltal, hogy pl. Szíriában is betiltották a teljes fátylat pl. egyetemeken (pedig Szíria aztán igazán hithű muzulmán ország).

Őszintén, szerintem nem tudok eleget a témáról hogy ítéletet alkossak. Az biztos, hogy ellenzem, hogyha egy apa/férj rákényszeríti a fátylat a lányára/feleségére, de korántsem mindig ez a helyzet (+ nem tudom, ez hogy oldja meg a problémát, hogyha egy apa edig fátyollal engedte egyetemre a lányát, akkor most egyszerűen nem fogja emberek közé engedni, szóval kissé látszatmegoldásnak tűnik a dolog). Azt pedig, hogy betiltsuk valakinek, hogy úgy öltözzön, ahogy a kulturája/vallása előírja, szerintem nem nevezhető "fejlődésnek". Franciaország esetében ez nálam súrolja a "többség zsarnoksága" kategóriát, amelyben a keresztény többség véleményt nyilvánít, hogyan "normális" élni és öltözködni, és ezt törvénybe foglalja. Szerintem ez veszélyes. Egyébként magáról a döntésről sok cikk jelent meg a helyi sajtóban, mindenféle vegyes véleményekkel, kollégákkal is vitázgattunk erről, ott is megosztja az embereket a dolog.

Elolvastam az Index cikkét az egész dologról, sőt megnéztem a fotós összeállítást a "Muszlim női viselet hét alapvető fajtája" -ról, és megint kicsit felbosszantott a pontatlanság és a nyugati látásmód, amellyel ezekhez a dolgokhoz viszonyulunk (de mindenképpen érdemes elolvasni a "Miért tesz fel kendőt Jasmina" c. cikket is). Mint már sokszor elmondtam, az Iszlám "szerény" öltözéket ír elő nőknek, és egy normális, vállat-térdet eltakaró ruhával és fejkendővel teljesen megelégszik. A "muszlim női viselet" országonként más és más, és igen, muzulmán országokban jelentkezik, de nem tisztán a vallás írja elő, ugyanúgy a beduin-sivatagi életmódból is ered, befolyásolja az egyes országok történelme, hagyományai stb. Hasonlítsd össze, hogyan öltözködnek a nők Marokkóban, Törökországban, Kuvaitban - tök más, pedig ugyanúgy muzulmánok. Maga az Index-féle összeállítás a tipikus öltözetekről nekem nem sokat mondott, mert nem Öböl-menti ruhákat vettek alapul, ott például a burka a teljes alakos - szemkivágásos fátyol, itt a burka egy, a beduin időkből származó, bőrből készült maszk. Vagy például az is elgondolkodtató, hogy egy tök liberális mizulmán országban (itt) teljes alakos feketében vannak a nők, míg egy jóval konzervatívabb országban (pl. Irán) csak kendőben.

A férfiak fehér dishdasháját vajon szintén "tipikus muzulmán öltözéknek" kell vennünk? Vagy ott észben tartjuk, hogy a ruhájukat nem kizárólag a vallás írja elő?

Beszélgettem egy egyiptomi haverommal, aki abszolút hithű muzulmán, emellett teljesen haladó gondolkodású (merthogy ilyen is létezik... pl. a haverjaim közül több is). Meséli, hogy a családjában már generációk óta csak fejkendőt hordanak a nők, most a nővére mindannyiukat meglepte azzal, hogy közölte, ő magára veszi a teljes "burkát". Mert hogy sokkal komfortosabbnak érzi magát kint az utcán, hogy nem bámulja meg minden pasi.

Másik oldalról igen, biztos rengeteg példa van arra, hogy a vallásra hivatkozva férfiak elnyomják a nőket, és ennek részeként rákényszerítik a fátylat a nőkre, ezt nem vonom kétségbe. Hogy a probléma megoldásában segít-e az új francia tilalom- gondolom sok esetben igen, de teljes szemléletváltást ez nem fog hozni.

Abbahagyom most ezt a bejegyzést, amely ugyanúgy össze-vissza ugrál és semerre nem tart, ahogy a fejemben is gondolatok ezzel kapcsolatban... Talán ha egy dolog nevezhető konklúziónak az az, hogy mind muzulmánok, mind nem-muzulmánok túl gyorsan kapcsolnak mindenféle dolgokat magához a valláshoz és ezzel a túlzott leegyszerűsítéssel szerintem vigyázni kell.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése