2010. szeptember 18., szombat

Ománi hétvége: Fent és lent

Wadi és méhkaptár-piknik után nekivágtunk táborhelyet keresni. Mint mindig, most is teljesen naivan, hogy "jó korán elindulni, mégis kényelmesebb még világosban sátrat állítani". Aha... kb. 9-10 körül értünk végül oda.

Úgy indult a dolog, hogy az eredetileg kinézett hegytetőről (amely Omán legmagasabb pontja egyébként, mert nekünk természetesen ott kell kempingezni...) kiderült, hogy 120 km-re van, így B tervet kerestünk. Elindultunk a térkép alapján, egy utat eltévesztettünk, és máris egy másik wadi-ban találtuk magunkat. A pálya egyébként offroad-álom volt, nagyon élveztem, csak elvesztettünk egy órát azzal, hogy bementünk a wadi-ba, rájöttünk hogy ez az út nem fog emelkedni (wadi-ben pedig nem szabad éjszakázni, lásd esős komment), aztán kijutni sem volt egyszerű. Végül teljesen besötétedett, mire megtaláltuk az utacskát, amely a hegytetőre vezetett és nekivágtunk a nap utolsó szakaszának.

Csalókák ezek az offroad pályák. Először úgy tűnt a térképen, hogy 7 km-re vagyunk a fennsíktól, majd ebből 14, 24 lett, végül összesen több, mint 30 km-t tettünk meg, kb. 2 óra alatt. A másnapi fotókon látszik majd, milyen magasra kapaszkodtunk fel - de ezt persze csak sejtettük akkor, hiszen látni semmit sem láttunk (tulajdonképpen örültünk, ha láttuk az előttünk levő 10 méternyi szakaszt, lévén tele volt a pálya óriási sziklákkal, éles kanyarokkal, és hirtelen fel és le- bukkanókkal). Az út során kétszer is elmentünk pici falucskák mellett, a helyiek mind kint voltak és ünnepelték az Eid-et. Az egyik helyen megálltunk útbaigazítást kérni, a gyerekek és nők körben táncoltak, a férfiaknak meg puska volt a kezükben és a levegőbe lőttek. Körülbelül ez zajlott le a fejemben: "Itt vagyok Ománban, ahova soha nem gondoltam volna, hogy eljutok. Kis hegyi falu, fura népünnepség, puskák.... de jó hogy van blogom." :)

Végül feljutottunk egy fennsíkra és felállítottuk a sátrakat. Szokásos tábortűz és grillezés. Millió csillag. A távolban doboltak - talán a helyiek, a puska utáni szórakozás? Itt ittam először bort a Ramadan óta! És "borzasztó művészi" képeket készítettem. Ez itt a kedvencem - a hűtőtáskát azért levágom majd, amint bármilyen képszerkesztő program közelébe jutok...Mint ismeretes, a reggelek számomra mindig is problémásak. Az aznapit April örökítette meg...


Világosban egyébként egészen ledöbbentünk, hogy hova jutottunk fel az este. Tudtuk, hogy magasan vagyunk, de nem sejtettük, hogy ennyire. A táborunk a fennsíkon...
És a mélység, és távlatok előttünk. Nem tudom, a képek átadják-e igazán az érzést, de mindenesetre olyan érzésünk volt, mintha a világ tetején lennénk.(WC-zéshez is "luxuspanorámás" pontot kerestem. A csapat egy másik része később egy mecsetbe ment. Mint kiderült, a mecseteknek egy hozzáadott funkciója, hogy tiszta WC-t biztosítanak, akárhova mész. És még muzulmánnak sem kell hozzá lenni).Reggeli után elindultunk visszafelé - nappal talán félelmetesebb volt az út, mint este. Éjszaka csak sejtettük, hova visz minket az út, világosban láttuk is.
Kislányok játszanak a lövöldözős falu előtt:És maga a lövöldözős falu. 5 ház.


A hegyek között néha-néha "oázisra" bukkantunk, egy házacska és sok pálma. Ezeket keményen öntözik - az úgynevezett Falaj rendszer egy ősi öntözési módszer, a vizet süllyesztett csatornákban szállítják, sokszor több kilométeren keresztül.

Áram (vezeték) még a leginkább eldugott településre is vezet. Nem semmi.


Az út mellett aztán megtaláltuk Tanuf város romjait. Élőben is úgy néz ki, mintha minimum a középkor óta állna így, pedig csak az 1950-es években bombázták le. A tartomány fellázadt a szultán ellen, mire ő (mielőtt a fia lábfejen lőtte volna), elegánsan lebombázta angol segítséggel.Totális csend volt egyébként, rekkenő hőség... így amikor feltűnt egy-egy helyi lakos, szinte azt hittük, kísértet.

Kislány játszik a romok mellett...Mosás-teregetés.Telefonnal a semmi közepén.Aztán nekivágtunk Omán egyik legkedveltebb offroad útvonalának, amely először durván magas hegyekre visz fel, majd le, a wadik/kanyonok aljára (Wadi Bani Awf). Fel és le, fel és le.


A földrajz soha nem volt az erősségem, de esküszöm több, mint 8 különböző színű, szerkezetű kőzetet láttam, valamint különböző formákat, rétegeket, törésvonalakat. Olyan, mintha élő geológiai kiállítás lenne. Hogy ezek hogy kerültek ide ilyen koncentrációban, fogalmam sincs.Balad Sayt tipikus kis eldugott falu. A képen látható a teljes település, ahogy felkapaszkodik a hegy aljára, és előtte pedig a teraszosan művelt földek. Teljesen odavoltam a látványtól.

1 megjegyzés: