2011. február 5., szombat

Párkeresés Indiában

...azért Indiában, mert hogy ez a két sztori konkrétan Apekshához kötődik, de alapvetően itt Arábiában is előre elrendezett házasság a legjellemzőbb műfaj - azaz amikor felcseperedik a gyerek, a család nekiáll megfelelő CSALÁDot találni, és hogyha a család megvan, és még megfelelő korú gyerekük is van, akkor megírják a szerződést, és leszervezik az esküvőt. Persze változnak az idők és sok család most már teljesen a gyerekre bízza a dolgot - de azért úgy érzékelem, sok még a tradicionális esküvő errefelé.

Apeksha szülei teljesen modern felfogásúak és semmilyen módon nem helyeznek rá nyomást (még úgy sem, hogy már 25 éves, ami szingli nőként már túl van minden lélektani határon a tradicionális körökben). Ennek ellenére néha nagyon vicces sztorik jönnek fel ezzel az egésszel kapcsolatban, és Apeksha mindig nekem puffogja ki magát (el ne áruljátok neki, hogy mindezt leírom).

Sztori 1: kiderül egy vizsgálat során, hogy Apekshának van egy öröklődő génproblémája, amely semmilyen módon nem befolyásolja az életét, de ha a férjének is ugyanez a baja lenne, a gyerek már veszélyben lenne. Mindezt az orvos így prezentálja Apekshának: "Mondd meg a szüleidnek, hogy amikor keresik a férjedet, küldjék el a jelölteket egy vérvételre és vegyék fel a feltétel-listára, hogy a férjednek nem lehet ugyanez a baja..."

Sztori 2: Apekshát felhívja a nagymamája, hogy talált neki egy jóravaló fiút Punjabból, érdekli esetleg? Apeksha kiborul, de azért udvariasan megkérdezi, mégis mit lehet tudni a fiúról? "Semmit. Beszéltem az édesanyjával, ha többet akarunk tudni a róla, először el kell küldenünk nekik a horoszkópodat. Ha minden stimmel, akkor majd leülnek tárgyalni." (Indiában, amikor megszületsz, készítenek egy horoszkópot, amely az életedet elemzi ki. Házasság előtt szokás összevetni a két fiatal horoszkópját, és ha nem illik a kettő egymáshoz, akkor nem adja a házasságra az áldását a család).

Gondoltam, két abszolút hétköznapi példával érzékeltetem, milyen egy furcsa dolog ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése