2011. február 5., szombat

Teveverseny



Először is, állapítsuk meg: hogy ha van olyan állat, amelyet a jóisten nem versenyzésre teremtett, akkor az a teve. Össze-vissza hajtogatódnak a térdei, a hátán viszi a heti vízkészletét a szerencsétlen - summa summarum: sivatagon átkelni: igen; gyorsasági versenyben részt venni: nem. Mindezek ellenére állítólag a tevék akár 60 km/órás sebességgel is tudnak vágtázni - de azért meg kell mondanom, amikor tegnap láttam tevéket futni, nem a "kecsesség", sem a "méltóság" szavak jutottak eszembe.


A helyiek imádják a teveversenyeket, és októbertől áprilisig állítólag minden csütörtökön és pénteken van egy verseny hajnalban (ehhez képest pl. tegnap nem volt, csak az edzést tudtuk megnézni, amely nem kevésbé volt vicces). Nomármost: a tevék nem szeretnek futni, így folyamatosan csapkodni kell a feneküket, hogy vágtázzanak. Pár évvel ezelőttig - és ez a sztorinak az egyáltalán nem vicces oldala - erre voltak a zsokék. A zsokék 12 éven aluli fiúk voltak, akiket mesterségesen 20 kiló testsúly alatt tartottak, amíg csak lehetett - és akiket rabszolgaként Indiában és Pakisztánban vásároltak a helyi gazdagok. Aztán évről évre kijött a nemzetközi jelentés, hogy az UAE második a világ leginkább pedofil országai között (egy ideig csak Kuvait előzte meg...) és utána betiltották a zsokék használatát.

Mivel a tevék seggét továbbra is csapkodni kell, ezért egy urbán legenda szerint - és nem tudom, hogy tényleg igaz-e - először majmokat akartak idomítani, hogy a zsokék helyett irányítsák a tevét. De aztán jött a megoldás: egy svájci cég tervezett egy tevesegg-csapkodó robotot, amely minden problémára megoldásnak bizonyult!!
(Ez nem vicc, ez mind igaz.)

Szóval így néz ki egy teveverseny pálya:



Középen a homokos pálya, két oldalán autóút. Amikor verseny van, akkor a tevéket követik autóban a tulajdonosok/idomárok, dudálnak, és az autóból távirányítóval irányítják a tevesegg-csapkodás intenzitását, stb.)


Maga a tevesegg-csapkodó robot itt látható a két hátsó tevén:


Pár előkelően vágtázó teve (ez csak az edzés, ezért vannak csoportokban összekötve és azért tevegelnek egyik-másikon).








Elegancia:


Még grimaszol is:



Ezt robot csapdossa:



Szerencsétleneknek habzik a szájuk rendesen:


Célegyenesben:


Az edzés előtt pihenő tevék a gondozóikkal:





Végezetül, feltöltöttem egy kis videót is, hogy hogy néz az ki, amikor tevék vágtáznak:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése