2009. szeptember 9., szerda

09.09.09. a metró napja



Most nézem a Dubai metro megnyitóját. Óriási az izgalom. Pontosan 9 óra 9 per 9 másodperckor a Sejk lehúzza a mágneskártyáját és felszáll az első metro járatra....



Amióta itt vagyok, állandóan szóba kerül a metro projekt, mindenki (főleg akik 4 éve látják épülni) izgatott, hogy mikor jön már el ez a nap, és hát ma már teljes volt az extázis (csak úgy röpködnek a "historic moment"-ek és a "a moment of pride"-ok). Persze nem véletlenül. Mindenki jelentőséget tulajdonít annak, hogy a válság, bocsánat gazdasági lassulás közepén mégis ki tudják nyitni, és óriási lelkesedést és fellendülést várnak ettől - kvázi a metro Dubai gazdasági erejének legújabb szimbóluma. (Sejk Moh. éppen most vette elő a pénztárcáját, és vesz jegyet az automatánál!!)




Maga a projekt tényleg nem semmi. amikor elkészül teljesen a hálózat, 75 km hosszú lesz, 47 állomás, 5,700 parkolóhelyet építenek az állomások környékére hogy segítsék az átszállást stb. Számítógép által vezérelt szerelvények, így az elejéről jó lesz a kilátás...

Itt van pár kép is, főleg látványtervek:



A földfelszíni állomások így néznek ki:



Itt az is látszik, hogy az állomáshoz a nagyobb utaknál (pl. SZR) tartozik egy légkondicionált felüljáró, ezeken lehet átjutni az út túloldaláról az állomáshoz:



Maga a metro vonal pedig olyan, mint egy hullámvasút, földalatti részei is vannak de főleg föld felett megy, nagyokat kanyarog és meredeken megy fel és le.








Teljesen jellemző Dubai-ra egyébként, hogy lesz a metró szerelvényben 1. osztályú kocsi (Gold Class), dupla áron (asszem kemény kb. 4 Dirham, 200 forint), bőr ülésekkel, teljes Wi-Fi lefedettséggel, és csodálatos kilátással, ugyanis ez lesz mindig a legelső kocsi. (érdekes kulturális sajátosság, hogy "women and children only" kocsi is lesz minden szerelvényen).
(most felszállt a teljes királyi család, az arisztokrácia, a legfontosabb üzletemberek és egyéb VIP vendégek az első metróra. Mindenki olyan boldogan tömörül a totálisan tömött kocsikban! :)
Jelenleg 10 állomást nyitottak meg, és a következő pár hónapban folyamatosan megnyílnak a piros metro állomásai (ezért sok kritika érte a projektet egyébként, de nem készültek el az állomások időben. meg azért is kritizálják, mert érdekes módon péntek délelőtt nem jár a metró (akkor imádkozni kell - v.ö. Dubai lakosságának 80%-a expat...))
Az utóbbi napokban már mindenhol csak erről volt szó (special coverage az újságokban, TV-ben, rádióban, Facebook csoport stb - egy PR ügynökség jól megszedte magát, az tuti). Ma már teljesen izgatott voltam én is, milyen lesz a megnyitó (kérdezték a kollégák, hogyhogy ennyire lelkes vagyok, nem akartam mondani hogy magyarként nagy élmény látni konkrétan egy metró megnyitást...)
Ismét jellemző Dubaira, hogy a nyitó ceremóniára a Mall of the Emirates metroállomáson került sor, tehát egy bevásárlóközpontban (rendben, bevásárlóközpont + sípálya). Menő animációk, hogy hogyan jutottak a tevéktől a metróig, óriási beszédek... és most közvetíti a TV, hogyan járják végig az állomásokat, és utazgatnak a metrón! :) Ha még történik valami izgalmas, megírom a kommentbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése